Sütün Beslenmedeki Önemi Nedir?
Yaşamın her anında süt tüketimi oldukça önemlidir. Süt içerdiği makro ve mikro besinler açısından mükemmel bir kaynaktır. Özellikle risk grubu olarak adlandırılan bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve ağır işçilerde kemik sağlığı açısından önemi oldukça fazladır. Yapılan araştırmalar sonucunda süt tüketiminin obezite, yüksek tansiyon, kanser gibi rahatsızlıklarla ilişkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.Süt temel besin grupları olan protein, yağ ve karbonhidratı dengeli bir şekilde içerir.
Süt proteini kaliteli bir proteindir. Ortalama olarak bir inek sütünün %4 ü proteindir ve vücutta %90 oranında sindirime uğrar. Süt içerdiği yağdan dolayı ise A,D,E,K vitaminlerinin kullanılmalarını sağlar. Süte tat ve lezzet verir. Sütte bulunan yağ aynı zamanda da vücudun enerji ihtiyacını karşılamada yardımcı olur. Süt karbonhidratı ise doğada çok bulunan laktozdur.
Laktoz ince bağırsakta üretilen bir enzim olan laktaz tarafından sindirilir. Vücutta laktaz eksikliği varsa o bireyde laktoz intoleransı bulunur. Bu bireylerde mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal gibi sıkıntıları yaratabilir. Laktoz intoleransının olup olmadığını ise, 2 hafta gibi bir süre süt ve süt ürünlerinin tüketimine ara verilir bu sürede rahatsızlıklar son buluyor ise sizde de laktoz intoleransı olabilir.
Peki ya günlük ne kadar süt tüketilmeli ve faydaları nelerdir? Günlük iki su bardağı süt tüketimi mineral ve vitamin ihtiyacınızı karşılamada yardımcı olacak, sağlığınız açısından koruyu etki sağlayacaktır. Büyüme ve gelişimi sağlar. Kemiklerin gelişiminde ve sağlamlaşmasını sağlar.
Göz sağlığı için önemlidir.Cildin genç ve sağlıklı görülmesine yardımcı olur. Tansiyonu dengeler. Kas yapımında yardımcı olur.Beyin gelişiminde etkilidir. Sinir hücrelerinin oluşumunda yardımcı olur.Kansere karşı kuruyucu etkisi vardır. Yağ yakımını hızlandırır. Dişlerin sağlıklı olmasını sağlar.Saçlara kuvvet ve parlaklık verir. Bağışıklılık sistemini kuvvetlendirir.