Diyabette Beslenme Tedavisi

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığı tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere 2 ye ayrılır.Tip 1 Diybet: Vücutta pankreasta bulunan beta hücrelerinin hasarından kaynaklanan insülin hormonunun üretilememesinden meydana gelir. Genellikle adelosan dönemine kadar ortaya çıkmaktadır.

Tip 2 Diyabet: Vücutta pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yeterli seviyede kullanılamamasından, insülin direncinden dolayı meydana gelmektedir. Genellikle 45 yaş ve üzeri bireylerde ortaya çıkmaktadır. Diyabet hastalığı ortaya çıktığı andan itibaren kronikleşen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden daha diyabet tanısı konulmadan önlem almak gerekmektedir.

Diyabet hastalığının çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, bulanık göreme, ayaklarda hissizlik gibi belirtileri vardır. Bu belirtileri yaşayan kişiler acil bir şekilde bir uzman yardımı alması gerekmektedir.Diyabet hastalarının kan şeker seviyelerini dengede tutabilmeleri için öğünlerinde tükettikleri besinlerin miktarına ve türüne çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Tükettikleri karbonhidratları komplex karbonhidratlardan(kepek, tam tahıl, yulaf..) yana tercih etmeliler. Bu besinler kan şeker seviyelerini daha yavaş yükselteceği için daha yavaş düşmesine yardımcı olacak ve böylece uzun süreli enerji sağlayacaktır. Diyabetli bireyler günde 6 öğün beslenme tarzını alışkanlık haline getirmeli, mutlaka ara öğün tüketmelidir.Diyabet hastalığı hayat boyu devam eden bir hastalık olsa da, sağlıklı beslenerek kontrol altına alınabilir ve komplikasyonları en az seviyeye indirilir.